Савети за мршављење

Одрживост и здрава исхрана Управљање тежином ради мотивације

Одрживост и здрава исхрана су уско повезане теме. Нема сумње да ће многи од вас са породицом и пријатељима разговарати о одрживости и здравијој исхрани. Па, и овде у Мотивацији смо све више говорили о смањењу свог угљеничног отиска, покушавајући да будемо одрживији и како бисмо то требали комбинирати са здравијом прехраном.

Здравија исхрана је суштинска компонента нашег програма мршављења и сви наши клијенти добијају персонализоване смернице за сопствене програме мршављења по мери.

Погледајмо начине на које можемо (колективно) бити одрживији и хранити се здравије.

Узгајање, узгајање и коришћење сопствених ресурса хране је идеално окружење, али уз заузете стилове живота, а такође и за многе, без правог одговарајућег простора, то можда није увек могуће.

Међутим, једење локално произведене и сезонске хране је одличан начин да се смањи укупан утицај онога што једемо на животну средину.

Зашто је тако добро куповати локалну и сезонску храну?

 1. Енергија. Енергија и ресурси су потребни за узгој, паковање и транспорт хране кроз глобални прехрамбени систем. Одржавање локалне и сезонске помоћи ће смањити количину потрошене енергије и смањити њен утицај на животну средину.
 2. Квалитет хране. Воће и поврће које се превози широм света обично се бере пре него што потпуно сазре и изгуби хранљиве састојке када их купимо. Локално снабдевање помаже да га сведете на минимум.
 3. Новац. Новац потрошен на локалну храну враћа се локалној економији, што може бити само добра ствар. Подржите ирске компаније више него икад.
 4. Губљење. Локално произведена храна скраћује ланац снабдевања и ограничава вероватноћу погоршања током транспорта. Због тога се уопште троши мање хране. Бачена храна одакле год долази, губљење је ресурса.

У Ирској блага влажна клима значи да имамо дугу сезону раста великог броја поврћа. Издржљиво поврће попут купуса, карфиола и репе је у сезони током целе године.

Тренутно у јесен и баш у време Ноћи вештица, на тржишту су бундеве светло наранџасте и дубоке златне боје. Месо бундеве и тиквице идеално је за меке и укусне супе, зачињени кари и јесење тепсије.

Тренутно постоји више укорењено или ограничено поврће попут шаргарепе, пастрњака и шведског. Ограничено послуживање поврћа можете користити рибањем сирове шаргарепе како бисте додали боју, хрскавост и слатке ароме зимским салатама или салати од купуса. Нарибајте сирову шаргарепу и сезонске ирске јабуке и помешајте са танко нарезаним луком. Додајте једноставан винаигрет од лимуна и убаците кашику лагано препечених семенки да направите крцкање. Здрава алтернатива салати од купуса.

За јесење зеленило још увек постоји спанаћ, иако није тако нежан као што беба оставља лети. Броколи, кељ и целер су такође у сезони, а главне усеве кромпира стижу сада, па покушајте да уберете неке дивне локалне Керр руже.

За протеине је јагњетина добра у ово доба године са развијенијим и слађим укусом.

Јесен је такође добро време за рибу, хладније воде дају чвршће месо и интензивније ароме ослићу, вахњи, морској плочи, перо, морском и морском морском улову.

Имајући све ово на уму, погледајте ЕПА-ин сезонски календар хране и наше рецепте који тренутно одговарају сезони.

Рецепти за јесен / зиму

Сви ови рецепти су доступни у нашој кувари “.Укусно здраво‘који се могу купити у вашој локалној клиници или нашој интернет продавници.

 • Супа од броколија и тиквица (стр. 58)
 • Супа од шаргарепе и леће (стр. 60)
 • Супа од црвене паприке и репе (стр. 72)
 • Колачи од куване рибе (стр. 90)
 • Ослић од црвене паприке и сезонског поврћа (стр. 100)
 • Чобански колач (са јагњећим котлетом) (страна 104)
 • Пржени броколи од белог лука од лимуна (стр. 122)
 • Карфиол од печеног белог лука (стр. 124)
 • Здрава салата од поврћа (стр. 130)
 • Смеђи хашиш од карфиола (стр. 134)
 • Јабучни компот (стр. 144)
 • Шаргарепни колачи (стр. 150)

Рецепти на мотивационој веб страници

Одрживост и здрава исхрана су важни и надам се да сте видели неке рецепте који вам се свиђају и испробајте их што пре. Сезонски гастрономски календар је добар водич.

Препоручио бих вам да листу за куповину припремите са поврћем које је у сезони и то ће вам помоћи да одаберете најпогодније рецепте. Наравно, свако има своје омиљено поврће и храну, па ће то утицати на одабир рецепата са горњих листа.

За сваког купца Мотивације који га прочита ваша брошура о храни је незаменљив алат јер вам пружа смернице за додељивање. Користите га приликом припреме недељне листе за куповину.

Leave a Comment